Succes zit in samenwerking: lokale partijen helpen Chris op weg

Chris ziet toekomst bij GROVER underdogs en voelt zich op zijn plek bij gelijkgestemde collega’s

Een passende baan vinden is voor veel mensen nog steeds lastig, ondanks het grote personeelstekort. Zeker als je geen opleiding hebt afgemaakt of weinig werkervaring hebt vanwege een beperking. Chris de Jong, die pas bij GROVER underdogs is aangenomen en het nu flink naar zijn zin heeft, bevond zich in precies die situatie. Hij zat thuis, terwijl hij wel kon en wilde werken. Maar vanwege zijn chronische ziekte kwam hij niet aan een baan.

Chris heeft ME, ook wel chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Hij ontwikkelde voor het eerst klachten toen hij stage liep voor zijn opleiding Netwerkbeheer in Utrecht. De opleiding afmaken werd moeilijk: hij mocht van zijn arts geen stages meer lopen en de vermoeidheid sloopte zijn concentratie voor examens. Dat deed zijn kansen op de arbeidsmarkt geen goed. Bovendien kan hij met ME niet aan de slag bij een normale werkgever. Werk vinden werd dus steeds moeilijker. Maar hij stond er niet alleen voor.

Gemeente Krimpenerwaard en Rotary Schoonhoven bieden steun

Via Sociale Zaken kwam Chris terecht bij klantmanager Dirrie Casteleijn en hij werd via de contacten van de gemeente doorgespeeld naar een tweede lokale partij: Rotary Schoonhoven. Chris was volgens hen een goede kandidaat voor het buddyproject, waarbij leden van Rotary mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen bij het zoeken naar een werkplek.

Zo werd Chris gekoppeld aan Pieter van der Lee, om hem te coachen bij sollicitaties en contact met bedrijven. Vanwege het gebrek aan de juiste papieren en werkervaring gingen ze vooral aan Chris’ zelfvertrouwen werken. Pieter paste met zijn professionele achtergrond in de IT goed bij Chris. Om het hem zo makkelijk mogelijk te maken, spraken ze af bij de pont van Groot-Ammers. Daar begonnen ze een gesprek over zijn ziekte en zijn interesses.

Nieuw perspectief maakt van ziekte een bijrol

Inmiddels heeft Chris zijn arbeidsvermogen goed bewezen. Als data quality specialist heeft hij aan verschillende projecten gewerkt en is hij nu onder andere bezig met een dataverwerkingsproject voor Rijkswaterstaat. Chris ziet toekomst bij GROVER underdogs en voelt zich op zijn plek bij gelijkgestemde collega’s. De ondersteuning van de gemeente en Rotary was doorslaggevend. Dirrie: “Door ons geloof en vertrouwen in de arbeidstoekomst, de kwaliteiten en de motivatie van Chris, kan hij zich nu verder ontwikkelen. Zijn ziekte is van hoofdrol naar bijrol verplaatst.”

Sollicitatie leidt snel tot werkplek

De gemeente opperde om GROVER underdogs te benaderen. Als IT-bedrijf en sociale werkgever zou deze onderneming wel eens bij Chris kunnen passen, zo was de gedachte. Pieter ging voor ondersteuning mee naar het kennismakingsgesprek. Na zijn introductie kwam Chris snel op gang. “Mijn rol als coach is beperkt, maar toch van belang voor het eigen vertrouwen van de kandidaat en het bieden van mogelijkheden om te sparren,” laat Pieter weten.

Chris leidde het gesprek met Giedo Lankhorst, oprichter van GROVER, zelf verder. Dat verliep zo goed dat hij vrijwel gelijk een werkervaringsplaats aangeboden kreeg. GROVER underdogs is een flexibele werkplek. Giedo kijkt altijd samen met zijn werknemers welke aanpassingen nodig zijn om goed te kunnen werken. Chris werkt deeltijd, kan rust nemen wanneer dat nodig is, en zowel op kantoor als vanuit huis werken. Ook doet hij dat nu vanuit zijn eigen woning waar hij in april naar is verhuisd.

Lees meer succesverhalen

The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.
The posts you requested could not be found. Try changing your module settings or create some new posts.