Je hebt een website (of webshop) maar bent nog niet tevreden over de resultaten die je ermee behaalt. Je wilt verbetering zien, maar waar begin je?

Iedere website is opgezet met een bepaald doel. Wellicht is dit om verkopen te doen of om je diensten onder de aandacht te brengen. Of misschien heb je een website laten bouwen omdat je vindt dat het erbij hoort. Het is belangrijk om goed in gedachten te hebben wat je met je website wilt bereiken. Pas als je dat weet, kan je tegen dit doel gaan meten.

Goed, je weet wat je met je website wilt, maar hoe nu verder? Een stappenplan om zelf te starten met experimenteren op je website:

  • Doe een nulmeting. Dit kan heel simpel, met het inrichten van Google Analytics. Met deze tool meet je wat je bezoekers doen op je website.
  • Breng de belangrijkste meetpunten die bijdragen aan je doel, in kaart. Zie je een ontwikkeling in de loop van de tijd? Zijn er trends te ontdekken? Kan je al mogelijke oorzaken bedenken voor bepaalde ontwikkelingen?
  • Stel vast wat je wilt verbeteren. Je wilt meer verkopen via je website, of je wilt dat bezoekers hun e-mailadres achterlaten voor je mailing.
  • Nu ga je experimenten bedenken om te kijken of je jouw doelen kunt behalen. Dit vergt denkwerk en creativiteit. Het kan handig zijn om specialisten erbij te betrekken. Wellicht valt er technisch wat te verbeteren aan je website, of moet je juist die ene knop rood maken zodat die meer opvalt (marketing). Of de foto’s op je site zijn totaal niet aantrekkelijk en moet je professionele foto’s laten maken. Of je bedenkt een manier om je doelgroep via social media te bereiken. Dit zijn allemaal voorbeelden van growth hacks. Kleine, slimme experimenten die je gaat inzetten en kijken wat het effect is. Levert het daadwerkelijk meer bezoekers of verkopen op?
  • Houd het klein! Kies een productgroep uit die je aanpakt, of alleen een paar pagina’s.
  • Werkt het? Dan kan je jouw experiment gaan opschalen en breder inzetten op je website.

Hopelijk geeft dit jou inspiratie om aan de slag te gaan! Uiteraard helpen wij je ook graag. Wij hebben veel creatieve ideeën en technische know-how om te helpen jouw website te optimaliseren.

 

Laat een reactie achter.