Gebruik Matomo als je er zeker van wilt zijn dat je volledig veilig de gegevens van website bezoekers wilt verzamelen, zondat dat anderen hier ook toegang tot hebben. Op deze manier weet je zeker dat je voldoet aan de nieuwe wet AVG (GDPR).

In dit artikel willen we je op weg helpen met dit zeer bruikbare open analytics platform.

Allereerst is het belangrijk dat je een keus maakt om Matomo zelf te hosten (dit kan bijvoorbeeld via het hosting plan van je website), of dat je dit ergens in de cloud doet. Uiteraard moet je dan goed opletten dat je een betrouwbare cloud service kiest. Matomo biedt zelf ook een cloud service aan: Innocraft

Installeren van Matomo:

1 Download de laatste versie van Matomo hier.

2 Pak de ZIP file die je hebt gedownload uit.

3 Upload de files met een FTP client naar de server. Het beste kan je op je server in de hoofdmap www een submap ‘analytics’ maken. Dan kan je straks dit benaderen via https://www.jouwsite.nl/analytics. Of je maakt een subdomein aan, zodat je erbij kan via https://www.analytics.jouwsite.nl

4 Vervolgens kan je via je webbrowser je installatie van Matomo benaderen en het installatie proces verder vervolgen.

5 Aan het einde van de installatie krijg je een Javascript code. Deze code moet op elke pagina van je website verschijnen, en kan je daarom het beste in het <head> </head> gedeelte van de site plaatsen.
Als je gebruik maakt van WordPress, Joomla, Drupal of een ander CMS, kan je meestal een plugin of add-on downloaden, zodat je zelf niet in de code hoeft te duiken.

Gefeliciteerd, Matomo is geïnstalleerd en zal voor je aan de slag gaan om data te verzamelen over de bezoekers van je website!

Laat een reactie achter.